Οργάνωση ντουλάπας - Closet organization - Απλά βήματα για μια τακτοποιημένη ντουλάπα - DecoVibes

Οργάνωση Ντουλάπας - Closet Organization

Ξέρω ότι εσύ που μπήκες να διαβάσεις το άρθρο θέλεις απεγνωσμένα να οργανώσεις τη ντουλάπα σου!! Θέλεις απεγνωσμένα να βρεις απλά βήματα για να έχεις μια τακτοποιημένη ντουλάπα και να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και να βρίσκεις τα ρούχα σου χωρίς να βγάζεις κάθε φορά τη μισή ντουλάπα έξω. 

οργάνωση ντουλάπας
Closet Organization - Ντουλάπα Polihome

Σε πληροφορώ ότι ήρθες στο κατάλληλο άνθρωπο. Έχω μανία με την οργάνωση και την τάξη. Θέλεις να το πεις ψυχαναγκασμό? Πες το όπως θες. Το θέμα είναι ότι θα σου λύσω το πρόβλημα σου. Μέχρι το τέλος του άρθρου θα ξέρεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να οργανώσεις τη ντουλάπα σου. Θα έχεις βάλει τη σκέψη σου σε μία σειρά και όλα θα γίνουν πολύ πιο εύκολα.

Καταρχάς έχεις ένα μεγάλο προτέρημα! Είναι καλοκαίρι! Αυτό σημαίνει ότι τα καλοκαιρινά ρούχα είναι πιο εύκολα γιατί καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στη ντουλάπα μας. Να σημειώσω εδώ ότι τις συμβουλές που θα σου δώσω μπορείς να τις εφαρμόσεις ακόμα και αν έχεις φτιάξει τις ντουλάπες σου αλλά δεν είσαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Τώρα θέλω να χαμογελάσεις, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να συνεχίσεις να διαβάζεις γιατί θα σου πω σημαντικά πράγματα.

1. Θα πάρεις θήκες φύλαξης κενού αέρα 

vacuum storage cases
θήκες φύλαξης κενού αέρα

(όσες σου χρειάζονται) για να αποθηκεύσεις όλα σου τα χειμωνιάτικα. Δεν παθαίνουν τίποτα τα ρούχα, αντιθέτως δεν περνάει ούτε σκόρος άρα δε κινδυνεύουν τα ρούχα σου και δε χρειάζεται να βάλεις μέσα ούτε σκοροκτόνα. Επίσης πιάνουν το μισό χώρο από τις κοινές θήκες αποθήκευσης και θα τις ξαναχρησιμοποιήσεις το φθινόπωρο που θα μαζέψεις τα καλοκαιρινά σου. Είναι πολύ οικονομικές και θα σου λύσουν τα χέρια. Υπάρχουν σε διάφορες διαστάσεις, ανάλογα τις ανάγκες σου. Τέλος να σημειώσω ότι τα ρούχα σου δε θα μυρίζουν κλεισούρα όταν τα ξανανοίξεις γιατί είναι προστατευμένα, οπότε δε θα χρειάζεται να τα ξαναπλύνεις.

** Φρόντισε να κρατήσεις και μερικά ανοιξιάτικα - φθινοπωρινά για την αλλαγή της σεζόν που ακόμα δε θα έχεις προλάβει να βγάλεις τα χειμωνιάτικα, για να έχεις κανένα ρούχο να βάλεις. Μην κρατήσεις πολλά 5-6 μπλούζες, 1-2 ζακέτες, ένα τζιν και ένα κολάν είναι αρκετά.

2. Θέλω τώρα να αδειάσεις τελείως τη ντουλάπα σου αν έχει μείνει κάτι μέσα και να την καθαρίσεις. 

Ντουλάπα τετράφυλλη λευκή 271x62x210

Ο τρόπος που την καθαρίζω εγώ είναι ο εξής. Βάζω σε ένα μπουκάλι ψεκασμού
Glass bottle with coffee spray 450ml
Γυάλινο μπουκάλι με σπρέι καφέ 450ml 

νερό μέχρι τη μέση και μισό καπάκι ήπιο καθαριστικό γενικής χρήσης. Προσωπικά χρησιμοποιώ από τη σειρά χλωρίνης χωρίς χλώριο. 
Chlorine without chlorine
Χλωρίνη χωρίς χλώριο

Έπειτα βάζω σε ένα λεκανάκι λίγο νερό με λίγο μαλακτικό από αυτό που πλένουμε τα ρούχα μας και περνάω όλες τις επιφάνειες της ντουλάπας με ένα πανάκι που το έχω μουλιάσει μέσα στο λεκανάκι. Τα ράφια, τα τοιχώματα, τα συρτάρια, τα πάντα. Προσωπικά χρησιμοποιών το lenor το χρυσό. Έχει απίστευτη μυρωδιά που μένει. 

Μαλακτικό ρούχων
Lenor Gold


3. Μέχρι να στεγνώσει τώρα καλά η ντουλάπα θέλω να αραδιάσεις όλα σου τα καλοκαιρινά στο κρεβάτι. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα. Πρέπει να βάλεις σε μια στοίβα τα ρούχα που φοράς συνέχεια και ξέρεις 100% ότι θα τα φορέσεις. Σε μια δεύτερη στοίβα αυτά που φοράς πιο σπάνια. Και σε μια τρίτη στοίβα αυτά που δε σου κάνουν γιατί πάχυνες ή αδυνάτισες, είτε ρούχα που δε σου αρέσουν και εξακολουθείς χωρίς λόγο να τα έχεις στη ντουλάπα σου, είτε ρούχα που έχουν φθαρεί και σίγουρα δε θα τα φορέσεις. Προσπάθησε να κάνεις το ξεκαθάρισμα με ειλικρίνεια αλλιώς δε θα έχει νόημα. Την τρίτη στοίβα εννοείται ότι δε θα τη βάλεις στη ντουλάπα. θα την αφήσεις στην άκρη και θα αποφασίσεις όταν τελειώσεις με τη ντουλάπα ποια ρούχα θα πετάξεις, ποια θα κρατήσεις για μελλοντική χρήση αλλά θα αποθηκευτούν μαζί με τα χειμωνιάτικα και ποια θα χαρίσεις.

4. Αν έφτασες μέχρι εδώ έχεις κάνει τη μισή δουλειά ήδη και δε το ξέρεις. Τέλεια! Τώρα σειρά έχει ο διαχωρισμός των ρούχων. 

Σου προτείνω να τα βάλεις σε κατηγορίες. Δηλαδή πιτζάμες, ρούχα γυμναστικής (αν έχεις), ρούχα καθημερινά για μέσα στο σπίτι, ρούχα καθημερινά για έξω, ρούχα απλά βραδινά, ρούχα καλά - επίσημα, ρούχα παραλίας και ρούχα ανοιξιάτικα - φθινοπωρινά.

5. Τώρα σειρά έχει το δίπλωμα. 

Θα πιάσεις μία μία κάθε κατηγορία και θα τα διπλώνεις όλα με τον ίδιο τρόπο. Εγώ ας πούμε διπλώνω τις μπλούζες όπως στα καταστήματα. Πρόσεξε όμως!! Δεν θα τις τοποθετήσεις τη μία πάνω στην άλλη. Αυτό είναι λάθος. Θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί. Όταν θα θέλεις να πάρεις μια μπλούζα θα χαλάς όσες βρίσκονται από πάνω με αποτέλεσμα να χαλάει η εικόνα της ντουλάπας σου και με το καιρό θα φαίνεται πάλι μπάχαλο. Άκου λοιπόν τι θα κάνεις. Αν έχεις αρκετά συρτάρια θα πάρεις θήκες συρταριών

Gray velvet storage box 15x31x15
Κουτί αποθήκευσης βελούδινο γκρί 15x31x15

και θα πιάσεις και θα βάλεις όλες σου τις καθημερινές μπλούζες όρθιες σαν φακέλους δηλαδή. Αυτό είναι το μικρό μέγεθος κατάλληλο για μικροσκοπικά ρούχα, όπως τοπάκια. Υπάρχει και σε πιο μεγάλο μέγεθος για πιο ογκώδη ρούχα.
Gray velvet storage box 31x31x15
Κουτί αποθήκευσης βελούδινο γκρί 31x31x15

Σε μια τέτοια θήκη θα μπορούσες να τοποθετήσεις όλα σου τα τζιν όρθια τυλιγμένα σε κύλινδρο σε ένα ράφι της ντουλάπας σου. Δε τσαλακώνονται, στέκονται μια χαρά και απλά τραβάς έξω τη θήκη από το χερούλι που διαθέτει και βλέπεις εύκολα όλα τα τζιν και μπορείς να πάρεις αυτό που θέλεις χωρίς να χαλάσεις τα υπόλοιπα.

Αν προτιμάς λευκό άλλου τύπου καλάθι υπάρχει και αυτή η λύση 

Storage box white 20x25.6x10.5
Κουτί αποθήκευσης λευκό 20x25,6x10,5

Με αυτό τον τρόπο θα βλέπεις όλα τα ρούχα πιο εύκολα άρα θα τα φοράς όλα γιατί δε θα είναι κρυμμένα και δε θα τα ξεχνάς και επιπλέον δε θα χαλάς τη ντουλάπα σου κάθε φορά που θα βγάζεις μια μπλούζα. 

Drawer Organizer - Aliexpress
Οργάνωση συρταριού - Aliexpress

Αν τα συρτάρια σου έχουν βάθος βάλε στο πίσω μέρος αυτές που είπαμε ότι φοράς πιο σπάνια και μπροστά αυτές που φοράς συνέχεια. Σε άλλο συρτάρι θα βάλεις τις πιτζάμες και τα ρούχα που φοράς μέσα στο σπίτι, διπλωμένα και τοποθετημένα πάλι με τον ίδιο τρόπο. Σε άλλο συρτάρι θα βάλεις τα ρούχα γυμναστηρίου και τα ανοιξιάτικα - φθινοπωρινά. 

Αν τώρα δεν έχεις πολλά συρτάρια στη ντουλάπα σου και έχεις ράφια θα αγοράσεις πάλι θήκες και θα τοποθετήσεις τα ρούχα με τον τρόπο που είπαμε μέσα στη θήκη. Θα τραβάς τη θήκη και θα διαλέγεις εύκολα τη μπλούζα σου. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να τακτοποιήσεις και τζιν όπως είπα παραπάνω ή κολάν και πιτζάμες. Όλα μπορούν να μπούνε σε θήκες. 

Clothes Separator Case - Aliexpress
Θήκη διαχωρισμού ρούχων - Aliexpress

Αν όμως έχεις την παλιά ντουλάπα με τις 2 ράγες και τα 3 μικρά συρταράκια και σχεδόν καθόλου ράφια τότε χρειάζεσαι σίγουρα μια συρταριέρα έξτρα. Να λέμε τα πράγματα σωστά. 

Chest of 4 drawers sonoma 105x40.5x92
Συρταριέρα 4 συρταριών sonoma 105x40,5x92
Chest of 4 drawers walnut white 80x47x92
Συρταριέρα 4 συρταριών καρυδί λευκό 80x47x92
Συρταριέρα 5 συρταριών λευκή 81x41,5x83

Υπάρχουν πολλές επιλογές συρταριέρας ανάλογα τα χρώματα της κρεβατοκάμαρας και φυσικά ανάλογα το χώρο που έχει ο καθένας. Σίγουρα θα βρεις ένα έπιπλο για να κάνεις τη δουλειά σου, είτε μικρό είτε μεγάλο.
Underwear Organizer - Aliexpress
Οργάνωση εσωρούχων - Aliexpress

Επίσης θα χρειαστείς ένα συρτάρι για εσώρουχα και κάλτσες. Ένα συρτάρι ξεχωριστό. Αν έχεις λίγα τότε μπορεί να είναι και ένα από τα συρτάρια του κομοδίνου σου (αν έχεις). 
Bedside table with 2 walnut drawers 47.5x40.5x40.5
Κομοδίνο με 2 συρτάρια καρυδί 47,5x40,5x40,5

Και φυσικά χρειάζεται και εδώ ξεκαθάρισμα μια που φτιάχνουμε ντουλάπες. Δηλαδή, τρύπιες κάλτσες, τρύπια ή ξεχειλωμένα εσώρουχα δε τα θέλουμε και δε τα κρατάμε. Παρακαλώ πολύ να τα πετάξεις και να κάνεις δώρο στον εαυτό σου με τη πρώτη ευκαιρία μερικά καινούρια. Για τα εσώρουχα και τις κάλτσες θα χρειαστείς ειδικές θήκες για τη χρήση αυτή. 

16-position drawer organizer case 31x31x8.5
Θήκη οργάνωσης συρταριού 16 θέσεων 31x31x8,5

υπάρχει και σε μικρότερο μέγεθος

9 place drawer organizer case 27x27x13
Θήκη οργάνωσης συρταριού 9 θέσεων 27x27x13

Μπορεί να σε βολέψει και ένα άλλο είδος θηκών για συρτάρι

Divider drawer organizer
Διαχωριστής οργανωτής συρταριών

6. Αφού τελείωσες με ράφια και συρτάρια, σειρά έχουν τα κρεμαστά σου. 

Εννοείται ότι για τη σωστή οργάνωση της ντουλάπας θα πρέπει να έχεις προμηθευτεί ίδιες κρεμάστρες. 

Clothes hangers 5pcs black velvet
Κρεμάστρες ρούχων 5τμχ μαύρες βελουτέ

Πάρε αρκετές και ας περισσέψουν. Ποτέ δεν είναι αρκετές. Αλλά πάρε καλές αν είναι δυνατόν βελούδινες για να μη γλιστράνε συνεχώς τα ρούχα και πέφτουν στο πάτο της ντουλάπας. Αν όμως δεν έχεις προμηθευτεί κάνε τώρα τη δουλειά σου με αυτές που έχεις και αντικατέστησε τες  άμεσα. Προς θεού όμως αν έχεις αυτές τις σιδερένιες κρεμάστρες του καθαριστηρίου ξεφορτώσου τες σύντομα. Χαλάνε τα ρούχα σου. Ναι! Τα αγαπημένα σου ρούχα θα τα καταστρέψουν. Γι' αυτό διώχτες γρήγορα. Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσεις πώς θα τα ταξινομήσεις. Θέλεις ανά κατηγορία? Δηλαδή φούστες, φορέματα, πουκάμισα, ζακέτες, μπλούζες? Θέλεις ανά χρώμα? Δηλαδή από το πιο ανοιχτό στο πιο σκούρο? Κάνε ότι σε βολεύει. 
Αν με ρωτάς θα σου πρότεινα ανά κατηγορία.
Closet organization
Οργάνωση ντουλάπας - LaRedoute

Είναι πιο εύκολο να ξέρεις ότι έχεις μαζεμένα τα φορέματα σε ένα σημείο, δίπλα τα παντελόνια κλπ. Και κάτι ακόμα βασικό. Όλες μα όλες οι κρεμάστρες θα πρέπει να κοιτάνε προς τα μέσα. 
Clothes hangers 20pcs velvet black
Κρεμάστρες ρούχων 20τμχ βελουτέ μαύρες

Όχι άλλη μέσα και άλλη έξω. Και τα ρούχα θα είναι κρεμασμένα όλα στην ίδια μεριά. Δηλαδή δε θα κοιτάει άλλο αριστερά και άλλο δεξιά. Απλά πραγματάκια.
Επίσης αν έχεις ράγα σε ψηλότερο σημείο της ντουλάπας σίγουρα θα σε βολέψει το κοντάρι ντουλάπας 
Wardrobe peg
Κοντάρι ντουλάπας

7. Προμηθεύσου αρωματικά ντουλάπας της αρεσκείας σου και βάλε παντού. 

Wardrobe - drawer fragrance mist forest
Αρωματικό ντουλάπας - συρταριού mist forest

Σε κάθε συρτάρι, σε κάθε ράφι, ανάμεσα στα κρεμαστά. Και μην ξεχνάς ότι τα αρωματικά ντουλάπας σε κάθε σεζόν θα πρέπει να τα ανανεώνεις γιατί παύουν να μυρίζουν και δεν έχει κανένα νόημα να τα κρατάς.

Αν έφτασες μέχρι εδώ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!

Έφτασες στο τέλος της αποστολής σου, τα κατάφερες και τώρα μπορείς να απολαμβάνεις το θέαμα κάθε φορά που ανοίγεις τη ντουλάπα σου , αλλά και να βρίσκεις εύκολα τα ρούχα σου. Το επόμενο στοίχημα είναι να διατηρήσεις αυτή την οργάνωση. Και πώς θα το κάνεις αυτό? Διπλώνοντας και βάζοντας στη θέση του καθημερινά κάθε ρούχο. 

Κάτι τελευταίο που πρέπει να σκεφτείς είναι που θα βάζεις τα ρούχα που έχεις φορέσει, αλλά δεν είναι βρώμικα και θες να τα βάλεις κάπου για να τα ξαναφορέσεις. Αυτή η θέση θα πρέπει να είναι είτε κάποιος περισσευούμενος χώρος μέσα στη ντουλάπα όπου θα τα βάζεις, είτε ένας καλόγερος,

Good 6 seater white
Καλόγερος 6 θέσεων λευκός

είτε μια κρεμάστρα τοίχου πίσω από την πόρτα. 

5 place nickel wall hanger
Κρεμάστρα τοίχου 5 θέσεων νίκελ

Εσύ θα αποφασίσεις σύμφωνα με το χώρο σου τι σε βολεύει. Επίσης αν τη ντουλάπα δεν την έχεις μόνη σου, αλλά παίζει μπάλα και ο άντρας σου θα του πεις να τοποθετεί και εκείνος τα ρούχα του στο σημείο που θα ορίσεις γιατί κακά τα ψέματα, δε ξέρω αν υπάρχει άντρας που θα κάτσει να διπλώσει όμορφα τα ρούχα για να τα βάλει στη ντουλάπα, φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

📹📹 Μπορείς να παρακολουθήσεις το βίντεο στο Youtube πατώντας στο παρακάτω link για να δεις πως διακοσμήθηκε ο χώρος βήμα βήμα 👉 https://youtu.be/-jAyGpmOnR8

SOS - SOS : Αν θέλεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο που ανεβαίνουν κάνε  ΕΓΓΡΑΦΗ στο κανάλι και ➦ κλικ  στο καμπανάκι 🔔.

Δες ακόμη : Ξεσκαρτάρισμα και οργάνωση σπιτιού - Declutter and organize your home - Decovibes

Στον ιστότοπο υπάρχουν εξωτερικοί σύνδεσμοι συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να λάβω μια μικρή προμήθεια, χωρίς επιπλέον κόστος για σένα, αν αγοράσεις κάτι μέσω αυτών των συνδέσμων. Όλα τα προϊόντα επιλέχθηκαν και προτείνονται βασισμένα στο προσωπικό μου γούστο.

Ελπίζω να σου άρεσε η σημερινή μου οργάνωση. Ευχαριστώ που διάβασες το άρθρο μου. Περιμένω τα σχόλιά σου ή γιατί όχι και τις δικές σου προτάσεις. Γράψε μου τι σου άρεσε και τι όχι. Γράψε μου τι  θα ήθελες να σου οργανώσω ή τι χώρο θα ήθελες να σου διακοσμήσω. Αν θέλεις μπορείς να μου στείλεις και μια φωτογραφία του χώρου σου με τις διαστάσεις και θα σου προτείνω τι μπορείς να κάνεις φτιάχνοντάς σου ένα σχέδιο. Ακολούθησε με στα social media για να βλέπεις τη δουλειά μου και από εκεί και κάνε εγγραφή στο newsletter που θα βρεις πάνω πάνω στη σελίδα για να λαμβάνεις ειδοποιήσεις όποτε ανεβαίνει μια νέα ανάρτηση.

Και μην ξεχνάς να ονειρεύεσαι, να χαμογελάς και να ζεις όπως σου αρέσει!!

                                               


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Είσοδος Σπιτιού - Ιδέες Διακόσμησης - Προτάσεις Αγορών - DecoVibes

Μοντέρνο σαλόνι κουζίνα πρόταση διακόσμησης για μικρούς χώρους και σπίτια

Μοντέρνα διακόσμηση υπνοδωματίου κρεβατοκάμαρας με ιδιαίτερο στυλ